streda 11. februára 2009

Porovnávanie spotrebiteľských informácií v oblasti finančných služieb

Finančné produkty na trhu sú pre spotrebiteľov veľmi komplikované a neprehľadné. Bežný spotrebiteľ ich nevie porovnávať, pretože poskytovatelia finančných služieb používajú rôzne mená pre rovnaké produkty a skladajú balíky služieb s rôznorodými službami, poplatkami, a tým aj výslednými cenami.

Preto Európska komisia pre spotrebiteľov v nových členských štátoch podporila projekt „Porovnávanie spotrebiteľských informácií z oblasti finančných služieb“. Výsledným produktom bude webová stránka, kde spotrebitelia budú môcť porovnať rôzne finančné produkty a získavať praktické rady a odporúčania na finančnom trhu. Na projekte participuje 8 európskych spotrebiteľských organizácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Slovinska: Odborným garantom projektu je Stiftung Warentest z Nemecka.

Webová stránka bude obsahovať informácie s údajmi o vybraných finančných produktoch, ktorými na úvod budú bežné účty, hypotéky, kreditné karty. Na stránke nájdu spotrebitelia tiež užitočné informácie o finančných produktoch, jednoduché kalkulátory a najhodnotnejšie závery z projektu - porovnávaciu tabuľku o skutočných bankových poplatkoch. Webová stránka bude v siedmich národných mutáciách, avšak nielen v rozličných jazykoch, ale tiež s rôznou štruktúrou dát.

Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska ako národný partner projektu na Slovensku v rámci projektu rozvíja komunikáciu s Národnou bankou Slovenska, Ministerstvom financií SR, Ministerstvom spravodlivosti SR, Slovenskou bankovou asociáciou a Bankovým ombudsmanom.

Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska vyjadruje ľútosť nad tým, že do dobrovoľnej spolupráce sa prihlásili iba tri banky – Československá obchodná banka, Slovenská sporiteľňa a Citibank Slovakia. Bez dobrovoľnej účasti všetkých slovenských bánk nebude možné zverejniť všetky údaje potrebné k porovnávaniam finančných služieb a spotrebiteľ nebude mať možnosť komplexne porovnať vybrané služby.