streda 6. mája 2009

Ako si vybrať bežný účet

V dnešnej dobe je už zriadenie bežného účtu otázkou pár minút. Horšie je to už s rozhodnutím sa pre tú ktorú banku rovnako ako s rozhodnutím sa pre konkrétny typ účtu. Je to spôsobené tým, že banky v súčasnosti ponúkajú klientom dve možnosti – jednoduchý bežný účet, kde platíte za vedenie účtu a potom za všetky operácie samostatne a tzv. balíček, kde sú v rámci poplatku za účet zahrnuté aj určité operácie, ktoré ak nevyužijete, aj tak za nich zaplatíte a v prípade, že ich budete využívať nad rámec, zaplatíte za nich osobitne.
No dôležitejším faktorom, ktorý komplikuje rozhodovanie je neprehľadná a nejednotná terminológia, ktorú banky používajú pri charakteristikách svojich produktov. Potenciálny klient tak môže ťažko porovnávať medzi jednotlivými produktmi, keďže v ich cene sú zahrnuté rôzne operácie, tie majú často odlišné označenia a okrem toho sú účtované odlišnými sadzbami.
Keďže zrušenie bežného účtu je administratívne a hlavne finančne náročné, je dobré porozmýšľať a zvážiť rôzne ponuky pred jeho zriadením. Pri väčšine finančných produktov sa rozhodujeme zväčša na základe takých parametrov, akým je úroková miera. No keďže bežné účty sú úročené veľmi malým, dalo by sa povedať symbolickým úrokom (väčšinou okolo 0,1%), toto by pre nás nemalo byť hlavné kritérium. Ak sa rozhodujeme pre konkrétnu banku, tí dôslednejší z nás by mohli pri rozhodovaní brať do úvahy aj také informácie, akými sú výsledky hospodárenia, a teda či banka dosahuje zisk, alebo či je na tom lepšie alebo horšie v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Mohli by sa zaujímať aj o výšku poskytnutých klasifikovaných úverov (čím je ich menej, tým lepšie). Klasifikované úvery sú úvery, ktoré v sebe skrývajú určitý stupeň rizika, čo sa týka ich splatenia.
Dôležitejším kritériom pri rozhodovaní pre ten ktorý účet by malo byť zhodnotenie, ako často plánujeme účet využívať a ktoré služby v rámci bežných účtov sú pre vás kľúčové. Ak myslíte, že budete skôr pasívnym používateľom účtu, nerozmýšľajte nad balíčkami, pri ktorých by ste platili za služby, ktoré by ste vôbec nevyužili. Ak plánujete z bežného účtu riadiť celú domácnosť, starostlivo zhodnoťte pre ktorý balíček sa rozhodnete.
Užitočným indikátorom sú určite poplatky. Preto treba porovnať poplatky za vedenie účtu; v prípade, že často vyberáte hotovosť z bankomatu, určite vás bude zaujímať poplatok za jednotlivý výber a samozrejme aj dostupnosť bankomatov príslušnej banky v blízkosti vášho bydliska. Súčasťou bežných účtov sú dnes aj platobné a kreditné karty, preto si zistite podmienky ich vydania, taktiež, či sa za ne platí osobitne, alebo sú súčasťou bežného účtu a taktiež si zistite, či sú poistené, alebo či bude banka v prípade straty resp. krádeže od vás žiadať poplatok.
Taktiež si treba dávať pozor na to, že banky si účtujú každý pohyb na účte (banky to nazývajú účtovné položky), čiže všetko to, čo na váš účet prichádza, ale aj odchádza. Na základe toho treba dobre popremýšľať, koľko transakcií mesačne urobíte (teda koľkokrát asi budete platiť kartou, koľkokrát vyberať z bankomatu, koľko trvalých príkazov zadáte...atď) a okrem toho sa rozhodnúť, či budete tieto transakcie uskutočňovať napr. prostredníctvom elektronického bankovníctva, čo sa v prípade, že patrite medzi aktívnejších používateľov môže odraziť na nižších celkových nákladoch, keďže banky zvyknú znevýhodňovať uskutočňovanie transakcií pri „prepážke“, čím sa im zvyšujú administratívne a personálne náklady.
Nezanedbateľným kritériom pri výbere bežného účtu môže byť tiež celková kvalita služieb poskytovaná bankou. To znamená ochota personálu, ich profesionalita a odborná pripravenosť, schopnosť poradiť a odporučiť vhodné produkty. Samozrejme toto sú parametre, ktoré sa len ťažko kvantifikujú a preto viac menej závisia od našej osobnej skúsenosti resp. si môžeme pomôcť radami od známych.

Použité zdroje:

http://www.finance.sk/bankovnictvo/informacie/bezne-ucty/vyber-bu/
http://www.sfinance.cz/osobni-finance/informace/bezne-ucty/vyber-uctu/
http://openiazoch.zoznam.sk/produkty/bu/vyber.asp

2 komentáre:

antri povedal(a)...

Ahoj a pani
Kontaktujte ma e-mailom: antripapoulou112@gmail.com
Odporúčam každému, aby sadzba bola nízka.
Nie je potrebné, aby banka, pred tým,
s priaznivými podmienkami
pre váš domov, pre vašu firmu, pre nákup automobilov,
na nákup motocykla, na zakladanie vlastnej spoločnosti,
pre vaše osobné potreby viac pochybnosti
z 2 000 EUR na 10 000 000 EUR alebo DOLLARS s nominálnou úrokovou sadzbou 3% bez ohľadu na výšku

Favor Roland povedal(a)...

Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
S pozdravom,