streda 6. mája 2009

Hypotekárne úvery

Hypotekárne úvery patria medzi najrozšírenejšie bankové produkty prostredníctvom ktorých sa dá relatívne rýchlo dostať k vlastnému bývaniu. Sú to úvery, ktoré sa spravidla uzatvárajú na dlhšiu dobu (5 – 30 rokov), pričom pri takomto úvere je potrebné ručiť nehnuteľnosťou. Charakter tejto nehnuteľnosti závisí od toho, na aký účel tento úver potrebujeme, a teda či chceme nehnuteľnosť (byt alebo dom) kúpiť, postaviť, rekonštruovať, alebo plánujeme robiť prístavby resp. prestavby. Na iné účely, akými sú kúpa alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti, sa hypotekárne úvery neposkytujú.
Keďže na Slovensku pôsobí viacero bánk poskytujúcich hypotekárne úvery, je vždy dobré urobiť si pred takýmto rozhodnutím malý prieskum. Samozrejme najdôležitejšou informáciou pre nás bude úroková miera resp. ročná úroková miera, od ktorej závisí „cena“ úveru, čiže všetko to, čo banke zaplatíme okrem samotného úveru. Tu je tiež dôležité vybrať si dobu, čiže počet rokov, počas ktorých sa zaviažeme hypotekárny úver splatiť. Pri dlhšej dobe (napr. 30 rokov), budeme síce mesačne platiť menší obnos peňazí, no na druhej strane sa nám tento úver výrazne predraží. Naopak pri veľmi krátkej dobe zaplatíme na úrokoch banke menej, no výrazne sa nám zvýšia mesačné splátky. Preto je treba dobre si premyslieť dobu splácania.
Ďalšou vecou, ktorú je treba si dobre premyslieť a zhodnotiť je vlastný príjem resp. príjem rodiny a či po odpočítaní všetkých výdavkov budeme schopní úver splácať. V tomto prípade by čistý príjem domácnosti mal byť aspoň na hranici životného minima.
Výhodou hypotekárnych úverov je aj to, že je možné získať prémiu od štátu, ktorá sa vzťahuje väčšinou na mladých s cieľom zabezpečiť si bývanie, a ktorá znižuje úrokovú mieru. Ďalej je to možnosť fixovať úrokovú mieru na určité obdobie, v ktorom budete mať istotu, že sa nezvýši, inak sa úroková miera môže z roka na rok meniť, lebo bude závisieť od aktuálnej situácie na trhu.
Ak ste sa už teda rozhodli pre hypotekárny úver, treba počítať s tým, že vás čaká behanie po úradoch a vybavovanie množstva záležitostí akými sú (dokladovanie príjmu, majetkových pomerov, výpisy z katastra, znalecký posudok...), po vybavení ktorých aj tak ešte nemáte istotu, že vám úver schvália. Banka si okrem toho účtuje poplatok za spracovanie žiadosti, k čomu treba ešte pripočítať poplatky na úradoch a v prípade schválenia úveru poplatok, ktorý sa pohybuje od 0,4 do 1% zo sumy, ktorú si plánujete požičať.

Použité zdroje:
http://openiazoch.zoznam.sk/produkty/hb/
http://www.finance.sk/byvanie/informacie/hypotekarny-uver/

Žiadne komentáre: