streda 6. mája 2009

Doklady potrebné k hypotekárnemu úveru

Ak sa už raz rozhodnete pre hypotekárny úver, mali by ste mať na pamäti, že cesta k nemu nie je až taká ľahká. Určitou finančnou, ale hlavne časovou záťažou je behanie po úradoch a vybavovanie najrôznejších dokladov a potvrdení, ktoré bude od Vás banka žiadať.
Zoznam týchto dokladov bude samozrejme závisieť od toho, na aký účel hypotekárny úver potrebujete, či ho žiadate samostatne alebo ako manželia a v neposlednom rade to bude závisieť od toho, či ste podnikateľ alebo nie.
V prvom rade budete teda potrebovať preukázať svoju totožnosť a trvalý pobyt. V závislosti od banky môže byť žiadateľom občan SR, občan EÚ, ale môže to byť aj cudzinec s trvalým pobytom na Slovensku. Najdôležitejším dokladom pre banku je potvrdenie o výške príjmu od zamestnávateľa, niekedy aj pracovná zmluva, alebo v prípade podnikateľa je to daňové priznanie. Ak o úver žiadajú manželia, posudzuje sa ich príjem spolu. Okrem toho môže banka od Vás žiadať aj výpisy z účtu, ak tento účet máte v inej banke. Ďalej môže od Vás môžu žiadať doklady o výdavkoch, čiže či máte uzatvorené aj iné úvery, životné poistenie, alebo lízing.
Ďalšie dokumenty budú závisieť od toho, na čo hypotekárny úver potrebujete. Ak chcete nehnuteľnosť kúpiť, budete potrebovať kúpnu zmluvu, alebo originál zmluvy o uzatvorení budúcej kúpnej zmluvy resp. výpis z katastra nehnuteľností, čím sa potvrdí, že nehnuteľnosť existuje, kto ju vlastní, a že na ňu nie je záložné právo, alebo iné bremeno. Niekedy stačí aj kópia z katastrálnej mapy, alebo kolaudačné rozhodnutie k dostavanej stavbe. V prípade, že žiadateľ nie je vlastníkom zakladanej nehnuteľnosti, je potrebný aj súhlas vlastníka. Ďalej je potrebný znalecký posudok k zakladanej nehnuteľnosti, ktorý si budete musieť zaplatiť a treba dávať pozor aj na to, že banka neakceptuje všetkých znalcov, ale iba tých, ktorí sa nachádzajú v jej zozname.
V prípade, že chcete hypotekárny úver použiť na výstavbu, rekonštrukciu alebo opravu, banka Vás bude žiadať o niektoré z týchto dokumentov. V prvom rade je to stavebné povolenie alebo geometrický plán k rozostavanej stavbe, projektová dokumentácia, rozpočet stavby, zmluvy s dodávateľom, alebo faktúry za služby a materiál, niekedy aj výpis z katastra nehnuteľností.
Rozsah a zoznam potrebných dokumentov bude viac menej závisieť od konkrétnej banky a tiež od konkrétneho prípadu, keďže banka každý prípad posudzuje individuálne.

Použité zdroje:

http://openiazoch.zoznam.sk/produkty/hb/doklady.asp
http://www.finance.sk/byvanie/informacie/hypotekarny-uver/doklady/

3 komentáre:

Favor Roland povedal(a)...

Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
S pozdravom,

Andrason povedal(a)...

Hľadáte podnikateľský úver, osobný úver, pôžičku na bývanie, pôžičku na auto, študentskú pôžičku, pôžičku na konsolidáciu dlhov, nezabezpečenú pôžičku, rizikový kapitál atď., Alebo ste dostali pôžičku od banky alebo finančnej inštitúcie z jedného alebo viacerých dôvodov. Ste na správnom mieste pre svoje úverové riešenia! Som súkromný veriteľ, poskytujem pôžičky spoločnostiam a jednotlivcom za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3%. Potom nás kontaktujte e-mailom: sabinhelps@gmail.com

Anonymous povedal(a)...

Čaute chlapci, chcel by som sa veľmi pekne poďakovať spoločnosti LAPO MICRO FINANCE, ktorá mi poskytla pôžičku na lekárske ošetrenie môjho chorého dieťaťa. Som veľmi rád, že som dnes stretol LAPO. Ak potrebujete súrnu pôžičku, kontaktujte ich e -mailom: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014