streda 6. mája 2009

Bežné účty

Bežné účty sa už dnes stali bežnou súčasťou života takmer každého z nás. Je to jednak preto, že číslo nášho osobného účtu potrebujeme pri komunikácii s úradmi, so zamestnávateľmi a tiež preto, lebo bežné účty nám uľahčujú kontrolu a spravovanie našich financií. Okrem toho nám zjednodušujú uskutočňovanie rôznych pravidelných platieb zadávaním trvalých príkazov.
No mali by sme mať na pamäti, že bežné účty nie sú veľmi vhodné na to, aby sme na nich mali dlhší čas veľké množstvo voľných finančných prostriedkov, keďže banky poskytujú na bežných účtoch veľmi malý úrok, ktorý niekedy aj kvôli poplatkom nestačí ani na to, aby pokryl infláciu. Bežne účty sú preto veľmi dobrým prostriedkom ako v krátkom čase, ľahko a bezhotovostne, manipulovať s financiami napr. pri riadení domácnosti platením nájomného, inkasa resp. pri platení kreditnou kartou.
V súčasnosti banky čoraz viac ustupujú od ponuky klasických bežných účtov a zameriavajú sa na tzv. balíčky. Rozdiel medzi klasickým účtom a balíčkom je v tom, že v prípade účtu platíte každý mesiac paušálny poplatok za jeho vedenie a všetky ostatné operácie a pohyby na účte sú spoplatňované osobitne. V prípade balíčka, platíte za celý balíček v ktorom je zahrnuté vedenie účtu a zároveň niekoľko operácii zadarmo, ktorých charakter závisí od toho ktorého balíčka. Dôležité však je, že v prípade, ak tieto voľné operácie nevyužijete, aj tak za nich zaplatíte, pričom každá ďalšia operácia navyše je spoplatňovaná osobitne.
Rozhodnúť sa pre klasický účet alebo pre balíček bude závisieť od toho, ako často a načo budete účet využívať. V prípade, že účet budete využívať iba na výber výplaty od zamestnávateľa resp. na pár výberov hotovosti z bankomatu, určite bude pre vás výhodnejšie zostať pri klasickom účte a neplatiť zbytočne za služby, ktoré aj tak nevyužijete.
No ak patríte medzi priaznivcov internetbankingu alebo cez bankový účet riadite celú domácnosť, nebude pre vás na škodu urobiť si malý prieskum medzi bankami a ich ponukami balíčkov a vybrať si taký účet, ktorý bude pre vás najvýhodnejší. Užitočnou pomôckou pre vás môže byť mesačný výpis, v ktorom nájdete všetky operácie, ktoré ste uskutočnili a ktoré v priebehu mesiaca využívate najviac a podľa toho si zvoliť balíček, ktorý by vám sedel „na mieru“.
Pri výbere účtu alebo balíčka je tiež dôležité porovnať si jednotlivé poplatky akými sú poplatok za vedenie účtu, poplatok za príkaz na úhradu, poplatky za výbery z bankomatu, za výbery priamo v banke atď.
Takže vo všeobecnosti medzi najväčšie výhody bežných účtov patrí to, že sú vhodné pre každého a ich zriadenie je otázkou pár desiatok minút s tým, že budete potrebovať iba dva doklady totožnosti. Ďalšou z výhod je veľmi nízke riziko, keďže bežné účty sú zo zákona poistené a v prípade neschopnosti banky plniť si svoje povinnosti voči klientom, máte právo na odškodnenie z rezervného fondu, do ktorého sú banky povinné prispievať. Ďalšou z výhod je takmer neobmedzený prístup k financiám a to jednak priamo v banke alebo prostredníctvom bankomatu, elektronického bankovníctva resp. kreditných kariet.
Čo sa týka nevýhod, azda najväčšou je výnosnosť, keďže bežné účty nie sú vhodné na ukladanie veľkého množstva voľných finančných prostriedkov z dôvodu veľmi nízkeho úročenia. V takom prípade je výhodnejšie využiť ponuku rôznych sporiacich účtov.

Použité zdroje:

http://openiazoch.zoznam.sk/produkty/bu/
http://www.finance.sk/bankovnictvo/informacie/bezne-ucty/
http://www.etrend.sk/osobne-financie/moje-ucty/etrend-radi-bezne-ucty-a-baliky-sluzieb/68067.html

2 komentáre:

Sofia povedal(a)...

Na www.menej.sk je mozne porovnat bezne ucty a dalsie financne produkty.

Favor Roland povedal(a)...

Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
S pozdravom,