streda 6. mája 2009

Sporiace účty

Sporiace účty sú jednou z alternatív, ktoré banky ponúkajú v prípade, že spotrebiteľ disponuje určitým bjemom voľných finančných prostriedkov, ktoré by chcel istým spôsobom zhodnotiť. Sporiace účty ponúkajú vyššiu mieru zhodnotenia oproti bežným účtom, keďže ponúkajú vyššie úrokové sadzby a zároveň si ponechávajú výhody bežných účtov. Tieto výhody spočívajú v tom, že sporiace účty rovnako ako bežné účty predstavujú minimálne riziko z dôvodu 100%-ného krytia, ktoré je garantované zákonom a ďalšou výhodou je vysoká likvidita.
Táto vysoká likvidita znamená, že finančné prostriedky vložené na sporiacom účte si môžete kedykoľvek vybrať bez akýchkoľvek sankcií, ale treba dávať pozor na to, že to platí iba v prípade sporiacich účtov uzavretých bez výpovednej lehoty. Ak spotrebiteľ uzavrie sporiaci účet s výpovednou lehotou, akékoľvek siahnutie na vložené prostriedky pred výpovednou lehotou sa nezaobíde bez sankčných poplatkov.
Sporiace účty môžu byť buď súčasťou bežného účtu, alebo ich môžu banky poskytovať ako samostatné finančné produkty. Ďalšou z výhod sporiacich účtov je to, že banky si zväčša neúčtujú poplatky za ich vedenie, rovnako ako ani za prevody medzi bežným a sporiacom účtom.
Sporiace účty sú rovnako ako bežné účty určené pre každého a poskytujú možnosť pravidelných aj nepravidelných vkladov. Úročenie takýchto sporiacich účtov závisí jednak od výšky vkladu (pričom niektoré banky môžu požadovať minimálnu výšku vkladu), a tiež od výpovednej lehoty. Samozrejme tým, že sporiace účty v sebe spájajú likviditu a bezpečnosť bežných účtov, predstavujú menšiu mieru zhodnotenia ako ďalšie formy investičných produktov, akými sú napríklad termínované vklady. Tie disponujú vyššími úrokovými mierami hlavne kvôli výpovednej lehote, na ktorú sú uzatvárané a počas ktorej klient na vložené prostriedky nemôže siahnuť resp. ak, tak iba za cenu sankčných poplatkov.
No vo všeobecnosti možno povedať, že sporiace účty sú bezpečným a flexibilným prostriedkom ako dočasne zhodnotiť voľné finančné prostriedky. V prípade, že chceme investovať dlhodobejšie a zároveň bezpečne, je možnosť využiť finančné produkty, akými sú vkladná knižka alebo stavebné sporenie, ktoré je okrem toho dotované štátnou podporou a prémiou.

Použitý zdroj:

http://www.finance.sk/bankovnictvo/informacie/sporiace-ucty/
http://openiazoch.zoznam.sk/produkty/sv/

1 komentár:

Favor Roland povedal(a)...

Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
S pozdravom,