streda 6. mája 2009

Klasická kreditná karta

Klasická kreditná karta je druh platobnej karty s prideleným kreditom poskytnutým bankou alebo inou úverovou spoločnosťou. Ponúka kombináciu platobnej karty a pôžičky a nonstop prístup k peniazom. Použitím kreditnej karty sa čerpá úver, ktorý neskôr držiteľ karty musí splatiť. Kreditná karta vyzerá na prvý pohľad ako bežná platobná karta pomocou ktorej môže spotrebiteľ čerpať prostriedky zo svojho bežného účtu. Rozdiel je ale v tom, že na kreditnú kartu je pripísaný úverový limit a umožňuje tak prístup k hotovosti aj vtedy, ak spotrebiteľ nemá potrebnú finančnú čiastku, na rozdiel od debetnej karty, s ktorou môžete čerpať prostriedky len do výšky zostatku na účte. Kreditnú kartu môžete použiť na výber z bankomatu, nákup tovaru, realizovať platbu cez internet, robiť rezervácie, dobíjať kredity kariet mobilných operátorov, atď. U kreditných kariet je výhodou možnosť odkladu splácania, u debetných kariet sa peniaze odpočítavajú okamžite.
Kreditné karty je možné používať buď len na území SR, alebo aj v zahraničí. Pri žiadosti o medzinárodnú kreditnú kartu je lepšie si zvoliť takú kreditnú kartu, ktorá vám umožní platbu v obchodoch i výber hotovosti. Avšak poplatky pri medzinárodných kartách bývajú vyššie ako pri domácich kartách, na druhej strane pri platbách kartou v zahraničí môžete získať výhodnejší výmenný kurz a nebudete platiť žiadne kurzové poplatky.
Na získanie kreditnej karty väčšinou nepotrebujete ručiteľa a často nemusíte mať ani založený bežný bankový účet. Závisí to od vydávajúcej finančnej inštitúcie. Každý žiadateľ o vydanie kreditnej karty musí spĺňať určité podmienky. Základnou podmienkou je vek minimálne 18 rokov, niektorí vyžadujú, aby bol žiadateľ občanom SR, niekedy postačuje potvrdenie o dlhodobom pobyte cudzincov, musí sa podať žiadosť o vydanie kreditnej karty a doložiť doklad o trvalom mesačnom príjme, aby bolo z čoho úver splácať. Banka preskúma schopnosť úver splatiť, výška úveru závisí na príjmoch.
Čerpaný úver je revolvingový (opakujúci sa), s každou uskutočnenou splátkou sa úverový limit automaticky obnovuje. Úver čerpaný použitím kreditnej karty môže byť splácaný pravidelnými splátkami, prípadne sa môže splatiť celý úver alebo jeho časť. U väčšiny kreditných kariet existuje tzv. bezúročné obdobie- „grace period“, závisí to od druhu karty. U jednotlivých bánk sa bezúročné obdobie pohybuje v rozmedzí približne 30 až 50 dní (zvyčajne 45 dní). Ak držiteľ kreditnej karty splatí úver behom bezúročného obdobia, nebude platiť žiadne úroky. Výhody bezúročného obdobia sa zväčša nedajú uplatniť, ak sú kreditnou kartou čerpané čiastky z bankomatu alebo cash advance – hotovosť, vtedy je úrok počítaný odo dňa čerpania až do jeho úplného splácania.
Úver sa spláca formou mesačných splátok, ktorých výšku si určuje spotrebiteľ podľa svojej aktuálnej finančnej situácie. Všimnite si v podmienkach zmluvy, do ktorého dátumu, alebo podľa výpisu z účtu na konci mesiaca od vydavateľa karty, kedy máte uhradiť celkovú výšku čerpaného úveru, aby ste neplatili úroky.
Po uplynutí bezúročného obdobia sa začína nesplatená časť úveru úročiť a úroky z úveru môžu byť dosť vysoké. Požadovaná minimálna splátka je 5-10 % z celkovej dlžnej sumy, čiže z úveru a poplatkov. Výška úroku z úveru býva vyjadrená v % za mesiac, a tá nevyzerá byť vysoká, v konečnom ročnom vyjadrení však môže dosahovať i viac než 20% ročne. Čím nižšia je mesačná splátka, tým dlhšie budete úver splácať a úver bude predražený. Každá uhradená splátka obnovuje výšku vášho úverového limitu, preto môžete svoju kreditnú kartu používať opakovane a prakticky nepretržite a to bez ďalších schvaľovacích procesov.
V súčasnosti je kreditná karta obľúbeným a ľahkým zdrojom ako získať potrebnú finančnú sumu. Vďaka kreditnej karte môžete jednoducho získať úver, bez ručiteľa a mnohokrát bez založenia bankového účtu. Získať peniaze na úver už v súčasnosti nie je také náročné, problém však môže nastať pri splácaní úveru. Poriadne si premyslite na čo peniaze použijete, a či ste schopní neskôr úver splatiť. Ak máte problém so splácaním úveru, kontaktujte čo najskôr finančnú inštitúciu, ktorá vám úver poskytla, aby ste mohli analyzovať váš problém a mohli vám poradiť a pomôcť pri plánovaní a riešení problémov so splácaním úveru.

Použité zdroje:

http://www.vub.sk/financne-vzdelavanie/rady-tipy/kreditne-karty/

http://www.sbaonline.sk/sk/

http://openiazoch.zoznam.sk/

http://www.finance.sk/

http://www.etrend.sk/

2 komentáre:

Jozef povedal(a)...

k dobremu clanku patri aj dobre dobre porovnanie kreditnych kariet :-)

Anonymous povedal(a)...

Môj úver na auto v hodnote 23 000 eur bol práve vložený na môj účet, veľmi pekne ďakujem spoločnosti LAPO MICRO FINANCE. Budem hovoriť o vašich službách s ľuďmi v mojom okolí, ktorí potrebujú pôžičku alebo finančnú pomoc, pretože na mňa urobila dojem vaša rýchla odpoveď. hej, chlapci, ak potrebujete pôžičku, neváhajte kontaktovať zákonného veriteľa so 100% zárukou: e-mail: lapofunding960@gmail.com